Het is bekend dat we vanaf onze kinderjaren allemaal een rugzak met “bagage” meedragen.

Dit zijn o.a. je meningen, overtuigingen en ideeën. Dit zijn patronen geworden die met behulp van je verschillende beschermingsmechanismen verankerd zijn in je lichaam.

Ik heb eens gehoord dat piekeren net een hobbelpaard is – het maakt niet uit hoe snel je galoppeert, want je gaat nooit ergens heen. Piekeren is in feite tijdverspilling en creëert zoveel warboel in je geest dat je niet goed kunt nadenken.

Om je geen zorgen meer te maken moet je eerst begrijpen dat je alles waar je je op concentreert energie geeft. Hoe meer je dus piekert, hoe waarschijnlijker het is dat dingen fout gaan. Piekeren wordt zo’n ingewortelde gewoonte dat je jezelf bewust moet trainen om anders te denken. Concentreer je geest liever op wat je wel wilt dat er gebeurt, in plaats van waar je bang voor bent en denk aan dingen die al geweldig zijn in jouw leven. Daarmee maak je de weg vrij voor nog meer geweldige dingen.

Psychologen schatten dat de gemiddelde persoon ongeveer zestigduizend gedachten per dag heeft. helaas is 95% van die gedachten precies hetzelfde als de gedachten die je gisteren had. En die zijn hetzelfde als de gedachten die je eergisteren had, enzovoorts. Om kort te gaan, het meeste van je mentale proces is onproductief, herhalend geklets dat nergens goed voor is.

Nog een probleem is het voortdurende gebabbel van externe prikkels dat zoveel voorkomt in de westerse levensstijl. Heel veel mensen hebben constant de tv of radio aan ‘voor gezelschap’ of lezen flutromannetjes, surfen doelloos over het net enz. Op een dag ben je dan plotseling oud of ziek en realiseer je je dat je niets met je leven hebt gedaan. Jouw gedachten zijn allemaal de gedachten van andere mensen en je hebt er geen idee van wie je in werkelijkheid bent of wat het doel van jouw leven is.

Doe wat nodig om bij jezelf te blijven en houd dat zo. Je krijgt meer energie dan je voor mogelijk hebt gehouden. Je krijgt het gevoel dat je surft op de energie van het leven. Kinderen doen dit. Zij leven in het nu. We weten allemaal hoe vitaal kinderen zijn.

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *