We dragen absoluut geen enkele verantwoordelijkheid voor de manier waarop onze persoonlijkheid is ontstaan, laat staan dat we daar schuld aan dragen. De persoonlijkheid wordt gevormd door actie en reactie vanaf ongeveer onze tweede levensjaar. Het is geen wilsdaad, ze overkomt ons.

Hoe wil je daar een tweejarige, driejarige, vierjarige verantwoordelijk voor maken?

Onze persoonlijkheid kan disfunctionele kanten hebben, maar in eerste instantie kun jij daar niets aan doen. Tot je voldoende bewustzijn en ervaring hebt om een vrije wil te ontwikkelen, heeft de natuur je een persoonlijkheid gegeven. Dit is een soort kunstmatige intelligentie die je helpt overleven door informatie over incidenten op te slaan en ze om te zetten in strategieën waarmee je pijn vermijdt en plezier zoekt. Dat je reactief geworden bent, kun je niet helpen. Dat je reactief blijft wel. Je bent er niet verantwoordelijk voor (laat staan schuldig aan) dat je ego is ontstaan. Ego is in dit geval de persoonlijkheid.

Je bent echter wel verantwoordelijk voor het overstijgen van je ego. Je persoonlijkheid is een mentaal-emotionele machinerie die bestaat uit een enorme waaier van zijnsstaten, waaruit je kiest naargelang de prikkels uit de omgeving. Ze is een stimulus-responsapparaat dat complexer is dan welke kunstmatige intelligentie dan ook door mensen gemaakt, maar ze is en blijft een soort machine, ze is niet onze kern, onze essentie. De persoonlijkheid is de rups die de vlinder bevat als een te ontwikkelen potentieel. Aangezien we alleen een vlinder kunnen worden door onze vrije wil, in tegenstelling tot onze mentaal-emotionele machinerie die onbewust is, zal de vlinder niet vanzelf verschijnen. We dienen ervoor te kiezen. Bewustzijn groeit niet onbewust en de wil groeit niet ongewild. Daar de rups (persoonlijkheid) de vlinder (de vrije wil) bevat als een potentieel, is de persoonlijkheid geen vergissing van de natuur, maar een evolutionaire stap. Daar kom je niet vanaf door ermee te vechten. Het enige wat nodig is, is energiewerk.

Je persoonlijkheid staat tot je kern of essentie zoals ijs tot water. Het is niet iets vreemds, geen gezwel of zo. Het is levensenergie die tijdelijk werd bevroren in een vorm. Het is dus niet realistisch wanneer je van je ego af wilt. Wat bevroren is kun je alleen met warmte ontdooien.

Hou van jezelf, accepteer jezelf en alles komt goed !

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *